Utdrag ur boken "Permakultur i ett nötskal" av Patrick Whitefield

"Samtidigt är köttdjursuppfödning på säd mycket ineffektivt, eftersom en stor del av säden går till underhållsenergi för djuret. Det som blir kvar för oss att äta är bara ungefär tio procent av fodersädens ursprungliga näringsinnehåll."
 
"Snabbköpen använder onödigt mycket förpackningar och kräver, att grönsaker och frukt håller hög kosmetisk klass, vilket innebär att de ibland slänger så mycket som 50 procent av produkterna på grund av skönhetsfel."
 
"Mycket mat importeras från det fattiga Syd till det rika Nord, i många fall för att Syd ska kunna betala sina skuldräntor. Mycket av denna mat är proteinrik föda, till exempel sojabönor, som vi ger till våra djur. Samtidigt går människor i Syd hungriga. Ett steg på vägen mot en rättvis fördelning vore att vi anpassade vår förbrukning av kött, mjölk och ägg till hur mycket vi kan producera av egna tillgångar."
 
(från boken "Permakultur i ett nötskal" (Föreningen Permakultur i Sverige 2010) av Patrick Whitefield, originalet publicerades 1993)
 
 

Kommentarer
Postat av: Titti

Ja, vi lever i den del av världen där ytan ,är allt som räknas och om saker inte ser bra ut, så slängs dem bort ... och nya mer perfekta skapas på nytt ...även om de icke-perfekta skulle ha kunnat mättat många fattiga människor, som i sin tur, inte bry sig så mycket om ytan, utan strävar att överleva ...?

Det slängs så mycket nuförtiden , inte bara mat utan allt möjligt... som skulle kunna återanvändas, så vi slipper produsera mer onödiga ting ...eller importera från fattiga som behöver sina varor själva.. ?

2016-12-07 @ 18:17:58
Postat av: Titti

Varför ...är det så?

2016-12-07 @ 18:19:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0