Maskiner sparar inte arbete

John Stuart Mill uttryckte på 1800-talet att han inte trodde att det fanns en maskin som sparat en enda minuts arbete. Jag håller med honom, och jag tror det även gäller dagens maskiner. Detta särskilt som det finns så många onödiga maskiner, som inte alls behövs, som vi skulle klara oss bra utan.
 
Och när man tänker på vilka otroliga infrastrukturer det krävs för att skapa dessa maskiner, vilka mängder av resurser och arbetskraft, då är man benägen att hålla med Mill.
 
Tänk bara på att en bil idag (de flesta i staden kan klara sig utan sådana) är byggd av 20 000-30 000 komponenter, enligt denna nätsida. En bil är oerhört komplex. Anar du då att bilen kanske inte sparar arbete, särskilt då man i staden kan klara sig utan bil?
 
Orsaken till att vi tror bilen sparar arbete, är att vi blundar för det arbete som sker på andra sidan jordklotet, i tredje världen, för att vi ska få våra maskiner (detta har särskilt humanekologen Alf Hornborg påpekat). Vi blundar t.ex. för slitet i gruvorna och i fabrikerna i tredje världen, där man ofta arbetar under omänskliga förhållanden. Och detta bara för att göda vår lyx och bekvämlighet. Det är oerhört fult, ja vidrigt av oss att godkänna något sådant.  
 
Alf Hornborg har i boken "Myten om maskinen (Daidalos 2010)"  skrivit att maskinen bara är en omfördelare av tid och rum, där vinsten för oss i väst innebär förlust någon annanstans, ofta i tredje världen. Våra maskiner är anspråk på andras tid och rum. Desto mer maskiner, desto större anspråk. Maskiner handlar om ojämnt utbyte mellan civilisationens centrum och dess periferi. Men vi är blinda för detta utbyte, då vi beter oss som om maskinerna är någon sorts ymnighetshorn, cornucopia, som om de inte krävde arbete och slaveri för att produceras, utan är produktiva i sig själv. . 
 
Om du tror att maskiner sparar arbete, försök då förklara varför vi arbetar dubbelt så mycket idag som vi gjorde på stenåldern (och dessutom kan man knappast kalla det för "arbete" det stenåldersmänniskorna gjorde, eftersom de inte skiljde på arbete och fritid). Kommer inte mycket av detta överarbete just av bl.a. det faktum att vi bygger maskiner? Vi har faktiskt blivit slavar under våra egna maskiner. Det är maskinerna som håller oss vid liv, och vi slavar för att bygga alltmer komplicerade maskiner, som kräver bara mer och mer arbete, i en ond cirkel. Och dessutom; vi hade aldrig lyckats bygga dessa maskiner om det inte var för att vi har oljan, kolet och gasen som våra viktigaste slavar. När den sinar, då blir det igen mycket tydligt att maskiner inte sparar arbete. Alla arbetslösa i världen skulle inte räcka till då för att bygga våra maskiner, utan oljan, kolet och gasen. Dessa energikällor skapar illusionen av att maskiner sparar arbete. När den tas bort, då blir det igen mycket tydligt och klart att maskinerna inte sparar arbete, utan kräver slaveri (vilket den redan kräver nu, med all olja, kol och gas i världen). 
 
Den som tror att maskiner sparar arbete glömmer också ofta de många åren man gått i skola (detta är också arbete); grundskola, gymnasium eller yrkesskola och högskola, för att kunna skapa och arbeta med maskiner. 
 
Civilisationen är idag faktiskt som ett enda gigantiskt arbetsläger, där man nästan tvingas arbeta om man är frisk. Och detta är mycket p.g.a. våra maskiner. 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag kan inte lyfta flera hundra kilo, men det kan maskiner. Och det skulle bespara mig flera timmar om dagen ifall jag hade haft bil. (Jag skiter fullständigt i vad det skulle betyda för andra.)

2016-12-11 @ 12:11:36
Postat av: Lars Larsen

Men om du inte egentligen behövde lyfta flera hundra kilo, och du ändå har en maskin som lyfter flera hundra kilo, då har du inte sparat något arbete. Det är det jag menar med mitt blogginlägg; vi behöver inte göra allt det arbete som maskinerna gör åt oss, vi behöver inte civilisationen, vi klarar oss bra med stenålderslivsstilen eller djurens livsstil, som t.o.m. skulle vara mycket mer meningsfull än civilisationens livsstil. Eller vad tror du annars alla våra psykiska problem kommer av? Individualismen har våldfört sig på vårt psyke, vi är skapade för att leva i små stammar i skogen, i små communitys, som ursprungsbefolkningarna lever. Men så som vi nu lever, har vi blivit slavar under våra egna maskiner, vi arbetar långt mer än vi gjorde på stenåldern (dubbelt så mycket enligt vissa), och man kan inte ens kalla det för arbete det vi gjorde på stenåldern. Och detta extra arbete kommer långt p.g.a. att vi tillverkar så mycket maskiner, till alla möjliga ändamål. Snacka om att maskinerna tvingar oss att arbeta mer istället för att spara arbete.

2016-12-11 @ 16:58:14
Postat av: Titti

Håller med Lars!

2016-12-15 @ 15:43:31
Postat av: Titti

Glömde oxå saga att jag tycker att ett annat stor problem just när det gäller produktionen av maskiner av olika slag...är att vi överproduserar dvs vi nöjer oss inte med det som är nödvändigt för en person /familj /bolag ,mm. utan alla ska 2-3-av samma bil,mobil,dator ,maskin, per person ,hushshåll så det finns ett enormt surplus som sen kastas bort, när det nya/senaste modellen kommer på marknaden ...för att inte tala om vita varor *tvättmaskin,diskmaskin* som är så dåligt byggda*ingen hantverk där... efrsom det ska bara räcka i nga år ...och så forsätter det ...det ackumuleras ett enormt antal maskiner som inte används eller kastas bort...? I jämförelse till det arbete det har kostat att bygga dem...hur vore om man slutade att produsera en massa nya korlivade produkter som bara går sönder och började laga de gamla ...?*med mer kvalitet och kollektivt dvs ett dator per hushäll eller företag en bil per stad och sen åker vi kollektiv trafik eller lånar av varandra...?ja , tror att det stora problemet är girighet...och ovilja att dela med oss ...

2016-12-15 @ 16:10:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0