Något om USA:s fascism

Islamisternas små bombdåd här och där kallas terrorism, medan USA:s bombningar och krig i Mellanöstern så gott som aldrig kallas för terrorism.
 
USA hade koncentrationsläger under andra världskriget, bl.a. för japanerna i sitt land, men anklagades så gott som aldrig för fascism. Det var ju andra världskrigets vinnare som skrev krigshistorien, och då utelämnar man sin egen ondska ur historieskrivningen.
 
Den generation av amerikaner som vann andra världskriget och vann över fascismen, födde fram en generation som har konsumerat mer än någonsin i världens historia, ett sannskyldigt konsumtionskalas. På lånade pengar, förstås. På planetens och framtida generationers bekostnad, förstås. Var det denna moral som fascismens övervinnare planterade i sina barn? Stod de bara och tittade på på denna smygande fascism? Hade de inga känslor för ekologiska värden, för själva livets grundförutsättningar? Brydde de sig inte om livet? Eller var de korkade? Det är betecknande, att när folk reste sig upp mot detta förstörande av livet, var det ofta unga, som i 68-rörelsen, miljörörelsen och hippierörelsen på 70-talet. Var var fascismens (i andra världskriget) övervinnare på 70-talet? Dom levde ju ännu! Dom såg man nästan inte alls på barrikaderna. Var det för att de kanske inte hade vunnit över sin egen fascism, bara andras?

Kommentarer
Postat av: Einar

Hej Lars!

Bra och tänkvärt inlägg!

Du kunde också tillagt att USA i krigets slutskede, när det redan var avgjort, fällde två atombomber i Japan, som på några bråkdelar av sekunder dödade fler människor än någon enskild bombräd eller massavrättning (inräknade nazisternas) under andra världskriget, och därefter fortsatt och förorsaka en plågsam smärtsam död för 1000-tals (ja kanske 10.000-tals) människor i decennier därefter. Alla dessa dödade människor var civila vanliga människor inräknade barn i alla åldrar.

2017-07-10 @ 15:39:22
Postat av: Lars Larsen

Einar, tack för kommentaren, du har så rätt! Jag tror också att USA skulle ha kunnat undvika atombomberna. Det var övervåld, krigsbrott.

2017-07-11 @ 12:53:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0