David Jonstad om det enklaste sättet att agera solidariskt

"- hur kan Sverige agera solidariskt i en värld präglad av resursbrist? 
   Den indiske fysikern och aktivisten Vandana Shiva ger ett tydligt svar: lokal omställning. "Det största trycket som människor i Syd upplever är plundringen av deras resurser vilka används för att göda konsumtionsmaskineriet i det rika Nord." Genom att samhällen i Nord, som det svenska, ökar graden av självförsörjning, minskar deras anspråk på andra människors resurser, menar Shiva."
 
- - - Kan en solidarisk handling bli enklare än så: att odla egna grönsaker?"
 
(David Jonstad i boken "Kollaps. Livet vid civilisationens slut" Ordfront 2012)

Kommentarer
Postat av: M.E. Nyman

Ja, i princip är det bättre om alla så långt som möjligt utnyttjar sina egna resurser, självförsörjer och framför allt inte överkonsumerar. Lite samarbete och resursdelning och byte av varor inom mänskligheten utan exploatering vore kanske annan sak... Men: börjar Syd må bättre, om vi bara slutar importera deras varor? Är inte Syd i en sådan situation, att de är ekonomiskt beroende av vårt resursroffande, av det lilla som vi ger tillbaks, av sina (slav)industrier? Nåja, hela den verksamheten måste ju dock drivas ner på något sätt, kanske det på gräsrotsnivå kan gå till också så här. Det är väl en del av det.

2017-02-19 @ 15:31:50
Postat av: Lars Larsen

M.E.Nyman: Om vi inte har tredje världen som västvärldens slav, då är dess invånare ju fria till att vara självförsörjande, likt urbefolkningarna. Är det inte det dom egentligen vill? Odla sin egen mat? Skulle det bli värre om dom gjorde det? Jag tror inte det.

2017-02-22 @ 11:56:48
Postat av: Titti

Ja , det är ju bättre, att lära folk att fiska , än att ge dem fisk...?

2017-03-06 @ 17:28:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0