Min reaktion på terrordådet i Stockholm senaste fredag

Fredagen för en vecka sedan upplevde Stockholm ett terrordåd.  En lastbil körde in i Åhléns varuhus, och dödade fyra och skadade femton. Den 39-årige uzbekiern och muslimen Rakhmat Akilov, med koppling till IS i Syrien, har erkänt sig skyldig. Trist att det skulle vara en muslim igen, det ger Sverigedemokraterna vatten på sin kvarn, tillika med alla andra flyktningfientliga. Akilov förstör för sina muslimska bröder och systrar, och för alla som söker asyl i Sverige. 
 
Min vän István Molnár kommenterade det hela på Facebook med att uppmärksamma hur självrannsakan hos det svenska folket lyser med sin frånvaro efter detta dåd. Jag svarade honom med följande reflektion:
 
"István, jag har varit inne på lite samma tankar som du. Det svenska folket och statsministern saknar självrannsakan när sånt här händer. Man är tillfreds när man finner syndabocken och hämnar sig, enligt ens egen krigsretorik, men att man själv skulle ha en andel i att det gick som det gick, det är fullständigt otänkbart. Såna här nesliga terrordåd uppstår inte i ett vakuum, som vissa tycks tro. Dom har alltid en orsak - orättvisor, förtryck, som gör terroristerna desperata och hatiska. Bättrar inte det svenska folket sin livsstil, och gör den mindre amerikansk (vilket hat extremister och terrorister kan ha mot Amerika!) och mindre shoppinggalen (tänk på att terrorattacken gjordes mot Åhlens shoppingcenter), får vi nog räkna med att bara få flera terrorister på nacken. Jag urskuldar inte terrordådet, jag bara påpekar att vi alla är medskyldiga mer eller mindre, på något sätt. Eftersom allt hänger ihop."
 
Om det svenska folket och statsministern skulle vara lite mindre självgoda, och lite mer intresserad av orsak och verkan, skulle framtiden för oss och alla stackars flyktningar vara betydligt ljusare. Så som det nu är, förstärks bara fientligheten mellan den muslimska världen och västvärlden, när inte västvärlden är ödmjuk, och inser att den har en del i att det blivit som det blivit. Det behövs en omvändelse till verkligheten hos västvärlden, en omvändelse till de grymma fakta om västvärlden som nu blir allt tydligare och tydligare i takt med oljetoppen och klimatförändringarna. Har t.ex. svenskarna tänkt på att kriget i Syrien (IS är med i detta krig) har något att göra med klimatförändringarna, då detta krig till stor del var en reaktion på en långvarig torka, och de folkförflyttningar och den fattigdom och den kaos som var följden av detta? 
 
Konsekvenserna av västvärldens lyxlivsstil når oss till slut (dock, religionen islam är förvisso även en viktig faktor i sammanhanget). Terrordåden i väst är bara en liten del av detta. Det hela är tragiskt och ödesmättat  

Kommentarer
Postat av: Anonym

Läser man Koranen, är det inte svårt att inse varför detta händer. Det fattas kärlek. Kärleken gör ingen illa. Hat och hämnd finns bakom terror.

2017-04-15 @ 17:02:12
Postat av: Titti

När något händer mellan länder och människor är det alltid egot som är skulden ...för att ego ser sig själv som separat och behöver alltid bekräftelse och makt över andra medan den rena kärleken vet att vi är alla i samma båt och inte separerade ...

2017-04-18 @ 14:00:41
Postat av: Einar

Hej Lars! Jag håller verkligen med om att det behövs självransakan, bland makthavare och folk i Sverige. Men det du sedan skriver visar att du själv helt saknar varje förmåga till självransakan i den här frågan. Hade vi inte år efter år drivit en så dumdristigt generös invandringspolitik, så hade detta terrordåd aldrig kunnat äga rum. Genom bristfällig yttre och inre gränskontroll och en oförmåga att utvisa människor med utvisningsbeslut har vi bäddat för detta och framtida terrordåd. Märk att dåd likt dessa sker i länder med en generös invandringspolitik som Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Belgien och Sverige, men aldrig i länder med en restriktiv och invandringsfientlig hållning, som Tjeckien, Polen och Ungern. Detta visar med tydlighet att det vi behöver är inte en ännu mer generös flyktingpolitik, utan en mer restriktiv. Den främsta inspirationskällan till muslimernas terrordåd, som den anonyma kommentatorn här mycket riktigt anmärker, är koranen, inte våra brister eller tillkortakommande. Det du Lars säger är ungefär lika absurt som att skuldbelasta de judar som mördades i den av nazisterna anstiftade förintelsen av judarna (som du för övrigt i ett tidigare blogginlägg har förnekat har ägt rum).

2017-04-18 @ 19:59:43
Postat av: Einar

Dessutom är det fel att tala om flyktingar eftersom de allra flesta människor som kommer till Sverige inte är flyktingar i bemärkelsen att det flyr undan förtryck, utan de kommer till Sverige lockade av de generösa villkoren som erbjuds så kallade flyktingar. Ty varför gör de den långa resan till Sverige, när det finns en väldigt massa säkra länder som de passerar på sin resa till Sverige, och som är belägna betydligt närmare deras hemländer?

2017-04-18 @ 20:06:47
Postat av: Lars Larsen

Einar, jag har inte sagt att vi inte ska kontrollera att bara riktiga flyktningar får komma till Sverige. Förvisso är det så att vi inte bör släppa vem som helst hit, inte minst sådana som bara vill bli rika här, men som har det någotsånär bra i sitt hemland. Alla riktiga flyktningar bör däremot välkomnas, hur många dom än är, det är vår skyldighet, särskilt mot klimatflyktningarna, eftersom vi är delaktiga i att de har fått det så dåligt i sina hemländer. Och vi svenskar borde pruta på vår levnadsstandard, så att vi kan välkomna fler. Gör vi inte det, då skapar vi hat och hämndbegär hos flyktningar som inte får asyl, och det är detta som är det verkligt farliga, inte att välkomna alla verkliga flyktningar.

Jag erkänner att koranen och extrem islam mycket ligger bakom terrordådet, men vi ska heller inte glömma att västvärldens lyxliv inte direkt uppmanar till medkänsla, utan till förakt och hat, inte minst när man inte tar emot människor i nöd.

Vad gäller judarna, så erkänner jag att många judar gick helt oskyldiga till koncentrationslägren, men där fanns även rika judar som inte var helt oskyldiga, den judiska eliten förklarade ju (ett heligt) krig mot Tyskland 1933, vilket även innebar en världsomspännande ekonomisk bojkott av Tyskland. Det rättfärdigar ingalunda Hitlers politik, som jag anser var avskyvärd, det däremot ger insikt i orsak och verkan.

2017-04-25 @ 14:04:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0